Agroturystyka nad jeziorem Sunowo
Ostoja Bartosze położona jest na Mazurach – dokładnie na Pojezierzu Ełckim. Nad czystymi wodami jeziora rynnowego Sunowo. Dużym atutem okolicy jest mały ruch turystyczny, co sprawia, że można tu w spokoju obcować z pięknem przyrody. Do większych atrakcji turystycznych można zaliczyć okoliczne lasy oraz otoczony z trzech stron jeziorami rezerwat faunistyczny Bartosze, do którego jest zaledwie 1km. Powstał on w 1964 roku w celu ochrony populacji bobra europejskiego. Na jego terenie występuje blisko 270 gatunków roślin, oraz rzadkie okazy fauny.
Początkowo właściciele Ostoi Bartosze prowadzili gospodarstwo ekologiczne. Motywacją do rozpoczęcia działalności agroturystycznej było wstąpienie do stowarzyszenia międzynarodowego ECEAT zrzeszające tego typu gospodarstwa.
Na początku (1992 r) gospodarze oferowali gościom dwa pokoje w starym domu. Nowy budynek powstał w 2002 r. Projekt domu stworzyli profesjonalni architekci zwracając szczególną uwagę na przeznaczenia agroturystyczne. Impulsem była wizja Gościa z Holandii ( architekta) który trafił do Ostoi Bartosze z katalogu turystycznego ECEAT-u. Stary dom nie prezentował się najlepiej i podczas spotkania przy kolacji narysował odręcznie koncepcję elewacji domu. Z większych inwestycji właściciele planują remont kapitalny starego domu, którego przebudowa będzie uwzględniać w dużej części potrzeby agroturystyki. Pod inwestycję jest także teren na którym mogą powstać w przyszłości domki dla turystów. Tu mogą zostać wykorzystane typowe projekty.
Ostoja Bartosze przyjmuje gości przez cały rok Oferowane są pokoje na poddaszu użytkowym w tym samym budynku gdzie mieszkają gospodarze. Są to pokoje 2-osobowe z łazienkami z możliwością dostawienia dodatkowego łóżka. Pokoje są wyposażone w niezbędne sprzęty do zamieszkania, w tym TV i Internet Wi-Fi. Goście mogą skorzystać z sauny, sali kominkowej, są miejsca nad jeziorem do biwakowania lub urządzania ognisk, grilla. Jest możliwość wypożyczenia kajaków, łódki, rowerów. Gościom serwowane są posiłki, które w części przygotowane są z produktów pochodzących z gospodarstwa. W sezonie można kupić w Ostoi także niewielkie ilości warzyw i truskawek. Jeśli chodzi o wymagania to goście są zadowoleni z otoczenia przyrodniczego w którym położona jest Ostoja, odpowiada im jakość posiłków przygotowywanych na życzenie. Oczekują minimalnych standardów do wypoczynków. By pozyskać gości z zagranicy gospodarze współpracują z wcześniej zaprezentowanym stowarzyszeniem ECEAT oraz holenderskim pośrednikiem AgroNatura.
Jako klucz do sukcesu w branży agroturystycznej właściciele Ostoi wymieniają; odpowiednie położenie, możliwie wysoki standard zakwaterowania, oryginalne atrakcje oraz dobrą i skuteczną reklamę.
G.S