Aktualności

Kopuła na odwrót

data dodania: 2016-10-18

Odchylające się od pionu lub wręcz wypuczone cegły to niemal pewny zwiastun katastrofy budowlanej: nawet najpoważniejsze poradniki typu „zrób to sam” zalecają jak najpilniejsze wezwanie nadzoru budowlanego i fachowców. Co jednak, jeśli bąbel z cegieł jest elementem projektu wnętrza domu? Designerzy muszą mieć naprawdę zimną krew.

„Bąbel”, o jakim mowa, zdobi sklepienie nowo otwartej włoskiej restauracji Fucina, zaprojektowanej przez firmę Andy Martin Architects w sercu Londynu – i, jak na razie,w zbudza ochy i achy odwiedzających i recenzentów, zarówno architektonicznych, jak kulinarnych.

W rzeczywistości mamy do czynienia z czymś w rodzaju „architektonicznego iluzjonizmu”, święcącego triumfy w czasach baroku: dwa gigantyczne „wklęsłe” wypuczenia ceglanego sufitu pośrodku sali jadalnej nie są, rzecz jasna, zapowiedzią katastrofy, lecz wyrażoną w języku designu aluzją do przeznaczenia wnętrza. „Fucina” oznacza piec do pizzy, która ma być specjalnością zakładu – i ceglany „bąbel” ma stanowić ukłon już to w stronę purchli, pojawiających się na powierzchni ciasta, już to – podobnych wypukłości, murowanych wewnątrz tradycyjnego pieca do pizzy z myślą o równomiernym rozprowadzeniu ciepła.

Naturalnie, gigantyczny łuk nie został też stworzony z samych cegieł; pracownia Andy Martin Architects zachowuje wprawdzie dyskrecję, jeśli idzie  metodę wykonania „antykopuły”, nie zaprzecza jednak sugestii, że mamy do czynienia z ceglaną okładziną na sklepieniu ze specjalnie ukształtowanego żelazobetonu. Jeśli tak – podobny efekt możliwy jest do osiągnięcia w każdym domu jednorodzinnym; pytanie, czy mamy na to ochotę?

Osiągnięty efekt na pewno budzi uwagę odwiedzających: co jednak z podświadomym poczuciem bezpieczeństwa? Zabawne, że wynaleziona w mykeńskich czasach, a udoskonalona w renesansie kopuła zwykle budzi nasze poczucie bezpieczeństwa, podczas gdy w przypadku „antykopuły” odczuwamy niemal fizycznie ciężar wielu ton kruszywa nad głową. W nowo otwartej Fucinie wszyscy podziwiają wprawdzie nietuzinkowy sufit, ale stoliki znajdujące się bezpośrednio pod „purchlami” są wolne częściej niż inne.

Jak na razie jednak, iluzjoniści londyńscy są w siódmym niebie i podkreślają, że cały design wnętrza pełen jest odwołań do kultury pieczenia pizzy, począwszy od ścianek działowych z oksydowanej stali, przez marmurowe blaty na kształt „desek” do pizzy, aż po odcień  i fakturę przyprószonych jakby mąką ścian.

To robi wrażenie; i czekam na dzień, kiedy Andy Architects zaprojektują restaurację lub cukiernię na Suwalszczyźnie lub na Litwie, w ojczyźnie sękacza. [ws]

Maj 2013
data dodania: 2013-05-31
Już niedługo, bo 15-16 czerwca w stolicy Małopolski odbędzie się Festiwal Wnętrz. Organizatorzy wykorzystają przestrzeń obiektów Centrum Targowe Chemobudowa przy ul. Klimeckiego 14. Na te dwa czerwcowe dni zaplanowane jest bardzo wiele atrakcji... więcej...
data dodania: 2013-05-21
Jeśli zamierzają Państwo rozpocząć budowę, to 2013 rok jest ku temu dobrym czasem. Na rynku budowlanym umacnia się bowiem trend spadkowy cen materiałów budowlanych. Wielu ekspertów wskazuje, że jest to powrót do normalnego poziomu cen. więcej...
data dodania: 2013-05-15
Rząd premiera Donalda Tuska przyjął projekt ustawy, która ma wesprzeć młodych Polaków w zakupie ich pierwszego mieszkania. Mieszkanie dla Młodych ma zastąpić wygaszony pod koniec 2012 roku program Rodzina na Swoim. więcej...
data dodania: 2013-05-09
Wiele osób chcąc zaoszczędzić postanawia nabyć działkę rolną a następnie... więcej...
data dodania: 2013-05-08
Pojawiła się wyczekiwana przez wielu interpretacja prawa budowlanego dotycząca domków letniskowych. Wyjaśnia ona kwestie związane z kwalifikacją tego typu obiektów i  wyjaśnieniem, które z nich wymagają  pozwoleń na budowę. więcej...